Vårresa Stockholm

J. P. Johnsson Sällskapet och Enköpings Fiatelist Förening gjorde en vårresa den 17 maj till Stockholm. Vädret var strålande, sol och värme. Det kändes som sommaren hade kommit. Det började med utdelning av en resepåse till var och en av 43 personer som var med i bussen. Påsen innehöll lite godis och förfriskningar som piggade upp oss på morgonen. Det blev även ett lotteri med fina Bahco verktygs priser. Första målet var Djurgården och nya ABBA museet.

 

 

 

ABBA museet blev en positiv upplevelse. Otroligt mycket historia, bilder, rekvisita både före och under ABBA tiden.  Det fanns möjlighet till olika aktiviter som att få uppleva hur det känns att vara den femte medlemmen i ABBA. Du kan också vara med och mixa ljudet vid olika melodier. Det finns även en musikalisk mötesplats. Där börjar musiken från 20-talet fram till i dag. När man kommer hem känns det märkligt att ABBA medlemmarna kunde komma varandra så nära och skapa musik som blev något alldeles extra. Jag rekommenderar varmt ett besök. Tänk på att avsätta bra med tid. Efter blev det en god lunch ute i det fina vädret. Vi hör då musik och folk kommer med norska flaggor, dräkter, banderoller med mera. Flera deltagare utbringade hurrarop för det Norska kungaparet.  Där kommer det tusentals med människor marscherande med jämna mellanrum olika musikkårer som spelar. Vi får vara med och uppleva samt se den Norska nationaldagsfesten med all glädje och stolthet.

 

Därefter tar vi bussen och passera Diplomatstaden och tittar på Bernt August Hjorts hus. Mannen som grundade varumärket BAHCO.

 

Nästa busstopp blir Kungliga Tekniska Museet som firar 100 år med en mycket omfattande påkostad utställning där 100 olika innovationer med allt från skiftnyckeln, datorn till bilen med mera.

 

 

I centrum av utställningen finns ett löpande band med alla innovationer och en robot som kan styras att ta föremålet.

 

Skiftnyckeln och J. P. Johansson s innovation har fått en öppen och fin monter bredvid datorn som är rankad som den bästa uppfinningen.

 

 

 

Tvåa är bilen och trea är elektriciteten. Skiftnyckeln ligger på 70 plats av totalt 100 olika uppfinningar (före vårt besök.) Texten i J. P. Johanssons monter framgår att skiftnyckeln är en av de mest framgångsrika innovationer. Under 1800 talets utvecklades verkstadsindustri. Muttrarna som tillverkades då var olika beroende på avsaknaden av standardmått. Skiftnycklen var då en lösning på problemet istället för att tillverka fasta nycklar för olika mutterstorlekar.  

 

 

Skiftnyckeln har nu funnits i 122 år, funktionen har inte förändras. Designen och fördelarna har däremot förändrats till nya behov. Danskarna kallar skiftnyckeln för svensknögle , i Ryssland säger man sjvedil, vilket betyder lille svensken. En annan attraktion är modelljärnvägen som är unik. Uno Milton har år 1947 byggt allt i detalj skalenligt. Uno kommer varje vecka och ser till att allt fungerar. Uno är en ”nörd” och han har nu fyllt 87 år. När vi var där pågick även en Stockholm Mini Maker Faire. En festival för alla som gillar att uppfinna, experimenter och skapa. Det var över 60 olika utställare bland annat en Ånglokomobil som byggt på 2 månader. Tekniska museet är en attraktion väl värd ett besök.

 

Tack Rune för en intressant och givande vårresa!

 

Stig L. Lundh
 


  

 

Nyheter


 • 2017.05.29
  Vårresa till Strängnäs
  Torsdagen den 4 maj gjorde J.P. Johansson Sällskapet en vårresa till Strängnäs.
 • 2017.05.08
  25 års Jubileumsårsmöte
  J.P. Johansson Sällskapet hade årsmöte den 19 april för verksamhetsåret 2016
 • 2016.12.13
  Nyheter Souvenirer
  Se våra nya souvenirer
 • 2016.10.10
  Nu finns ett nytt J.P blad ute
  Läs nr1 2016
 • 2015.05.04
  Årsmöte 15 april 2015
  Traditionellt årsmöte har ägt rum i föreningen J.P. Johansson Sällskapet.
 • 2014.10.20
  Från en skiss i gips till färdig staty i brons.
  Fredagen den 15 augusti 2014 levereras statyn till Gustav Adolfs plan i Enköping. Statyn monteras på en bricka och mutter i röd granit från Bohuslän.
 • 2014.06.14
  Elever på besök
  Eleverna var mycket väl pålästa. Intresset var högt och det kom många knepiga frågor om Johan Petter som har en spännande historia och var en mycket i
 • 2014.05.27
  Vårresa Stockholm
  J. P. Johnsson Sällskapet och Enköpings Fiatelist Förening gjorde en vårresa den 17 maj till Stockholm.
 • 2014.04.29
  Årsmöte med överaskningar
  J. P. Johansson Sällskapet har haft årsmöte den 15 april i SNA Europe / Bahcos lokaler.
 • 2014.04.11
  J.P Bladet nr1 2014
  Nu kan du läsa senaste numret av J.P Bladet
 • 2014.02.26
  En film av Leif Malm
  Uppfinnaren och lilla bäcken
 • 2014.01.15
  Sagan om Bahco
  Sagan om Bahco är en nyutgiven bok av Håkan Wall, Enköping. Boken är en mycket välgjord skildring av ett välkänt världsföretags.
 • 2013.11.13
  Invigningen av nytt museum den 11 november 2013
  J. P. Johansson Sällskapets Museum har flyttat in i Enköpings äldsta kontorsbyggnad Tallbacksvägen 2.
 • 2013.10.08
  Utomhusstaty projekt av J.P. Johansson
  Utomhusstaty projektet startade för mer än 5 år sedan på en Julmarknad på Stora torget Enköping.

That is why the market for replica Ebel watches is booming. While the terms "fake," replica watches often bring up negative connotations, there is nothing cheap about most of these watches. For starters in the rolex replica sale market, know this: one can find actual used Ebel rolex replica sale or preowned one for $2,650 - $8,900. Places like Melrose Jewelers will usually give you a one-year-warranty and parts guarantee. You may be able to find used and preowned swiss replica watches on Ebay or at an auction site, but you won't be getting the warranty or safeguard on your investment that official jewelers offer. Regardless, for many buyers, $8,000 is still way too high to pay for a breitling replica sale or piece of jewelry. Kopiwatch.com offers replica Ebel Sportwave Chronograph with a 30 day money-back guarantee and a full 1 year warranty.